Aromaterapi, kokulu bitkilerden elde edilen esansiyel yağların tedavi ve iyileşme amaçlı kullanımlarıdır. Bu kullanımlar yeni bir konu değildir. Binlerce yıl, neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. Mezopotamya’ da, Uzak doğu’ da, Roma’ da, Osmanlı sarayında yaygın bir şekilde kullanılmıştır.
Aromaterapideki baş aktörler, çok konsantre ve çok güçlü etkiye sahip esansiyel yağlardır. Esansiyel yağlar, bitkilerden sıkma veya damıtma yöntemiyle elde edilirler. Ve hepsinin birbirinden farklı yapıları vardır, kullanımı uzmanlık gerektirir. Aynı zamanda kompleks ve organiktirler.
Aromatik Bitkilerin Tarihi Geçmişe Dayanıyor
Aromatik bitkilerin tarihte kullanımı, binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. M.Ö 4000 yılında Sümerler, kokulu bitkileri kullanmışlardır. 17. yy’ da bitkisel öz yağlar, tedavi amacıyla kullanılmaya başlanmıştır.
Kelime manasıyla aromaterapi nedir? Aromaterapi tam olarak, koku molekülleri ile iyileşme anlamına gelir. Aromatik yağların güzel ve etkili kokusunun ve içeriğindeki kimyasal maddelerin etkisiyle masaj, friksiyon, kompres ve banyo şeklinde uygulamaları mevcuttur. Bu uygulamalar sayesinde kişi, iyi olma haline geçer. Kendini daha iyi hissetmeye başlar. Aromaterapi, sağlığı koruma ve kozmetik amaçlı kullanılır. Yani güzel koku eşliğinde ve bitkisel öz yağlar yardımıyla yapılan ruhsal aynı zamanda fiziksel uygulamalara aromaterapi denir.
Aromaterapinin Faydaları Nelerdir?
Yağda çözünme özelliğine sahip uçucu maddelerin, deriden absorbe olarak merkezi sinir sistemini etkilediği düşünülmektedir. Aromaterapi, öz yağlar ile insan vücudunda bir ısınma sağlar. Isınan beden gevşemeye geçerek, kas ve eklem ağrılarına etki ederek, bu alanları iyileştirir. Her yağın ruhsal, fiziksel, kas sıkışması ve nefes darlığı gibi farklı sorunlara iyi gelen yanları bulunmaktadır.
Bir başka deyişle aromaterapi nedir? Aromaterapi, insanın kendisini sağlıklı hissetmesine yardımcı olur. Kişiye bir zindelik kazandırır. Doğal bir tedavi yöntem olması dolayısıyla da insanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Aromaterapi yönteminin en büyük özelliği, bedensel savunma mekanizmasını desteklemesidir. Ve vücudu bir bütün olarak ele alıp, iyileştirmeye çalışmasıdır. Aromaterapi, ekonomik ve doğal bir yöntemdir. Aromaterapide, bitkinin çiçek, yaprak, rizom ve kabuk gibi kısımları kullanılır. Bu kısımlar, genellikle distilasyon yöntemiyle elde edilen uçucu yağlar ile bitkinin tohum, çekirdek ve meyvelerinden soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen sabit yağlar kullanılmaktadır.
Aromatik Yağlar Direkt Kullanılmazlar
Öz yağlar, vücuda direkt uygulanmazlar. Çünkü öz yağlar, vücutta bir deformasyona sebep olabilir. Taşıyıcı yağlar ile çözeltilerek kullanılır. Masaj yaparken yağlar gözlere gelmeyecek şekilde ayarlanmalı, temastan kaçınılmalıdır. Çocuklarda beklenilmeyen durumlarla karşılaşılma olasılığı yüksektir.
Aromaterapi Masajı Nedir, Faydaları Nelerdir?
Aromaterapi, uzak doğu masajıdır. Ancak, Uzak doğudan ayrılan bir noktası vardır. Aromaterapi , Hint kökenli bir masaj türüdür. Dolayısıyla M.Ö yaklaşık 2000 yılları öncesinde aromatik yağlarla insanların kendilerini tedavi ettiği bir masaj yöntemi olarak bilinir. Aromatik yağların belli özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler aynı zamanda, eczacılığa ve tıp bilimine de hizmet etmektedir. Aslında kullanılan ilaçların birçoğunun temelinde aromatik yağlar vardır. Aromatik yağlardan elde edilmiş esans özlerinin iyi gelmiş olduğu maddeler bulunmaktadır. Dolayısıyla tıp ile ilişkisinin olduğu gözler önüne serilmiş ve kanıtlanmıştır.
Alternatif tıbbın kabul ettiği en önemli silahlardan biri de aromatik terapidir. Çünkü aromatik yağları, baz altı yağlarla birleştirip doğru masaj uygulandığında, doktorun vereceği hizmet kadar etkisi olduğu bilimsel tıp tarafından da kabul edilmiştir. Dolayısıyla bilimsel tıbbın, alternatif tıbbın kabul etmiş olduğu en güçlü masajlardan biri aromaterapidir. Hint kökenli olması nedeniyle de Hint boyun , baş masajları ile birleştirilerek çok sağlıklı sonuçlar elde edilmektedir. Hint kökenli olan bu aromatik masaj, vücudu dinlendirirken kişiyi daha sağlıklı bir yapıya kavuşturur.