Makyaj yapma kavramı her zaman birçok malzeme kullanmak ve cilde kimyasal yüklemek anlamına gelmek zorunda değildir. Az malzeme ile makyaj yapmak ve bu işlemi cildi boğmadan yapmak da mümkündür. Özellikle gündelik olarak kullanılacak makyajlarda abartıya kaçmaya hiç gerek yoktur. Sadece birkaç temel malzeme, az zaman ve birkaç ufak taktik ile de makyaj yapabilmek, olası bir durumdur.
Özellikle son yıllarda trend olan doğal makyajlar, en çok günlük makyaj olarak kullanılıyor. Bu makyaj çeşidinin özelliği aslında yüzde makyaj yokmuş gibi görünmesi. Yani günlük hafif makyajlarda asıl önemli nokta, diğer makyajlar gibi bağıran bir makyaj olmaması. Bu tür makyajlarda cilde kapatıcı, fondöten, pudra gibi ürünler uygulanmasına gerek bile olmuyor. Sadece sivilce izi gibi ufak kusurları kapatmak için bölgesel olarak kapatıcı kullanılabiliyor, ancak çil gibi cildin geneline yayılan izler için herhangi bir kapatma işlemi uygulanmıyor. Yani cilt, bütün doğallığı ile kabul ediliyor. Elde edilen temiz cilt görüntüsü ile yüzün iyi yerleri ortaya çıkarken kötü yerleri gizlenmiş oluyor ancak ortada herhangi bir şekilde abartı unsuru bulunmuyor.
Günlük hafif makyaj, birkaç ufak adımdan meydana geliyor. Hem az malzeme kullanılan hem de fazla zaman almayan günlük hafif makyaj çeşitleri aslında bu özellikleriyle oldukça ekonomik bir hal alıyor diyebiliriz. Hem malzemeden hem de zamandan tasarruf etmeyi sağlayan bu makyaj çeşidi için birkaç makyaj fırçası, nemlendirici, primer, belli bölgeler için kapatıcı, uygulanmak istenen göz farı, rimel ve kaş kalemi yeterli. Bu malzemeler ile hem cilt tazeliğini kaybetmiyor, hem nefessiz kalmıyor hem, hem de abartısız ve doğal bir makyaj ortaya konabiliyor. Ayrıca bu malzemelerle yapılan makyaj sayesinde yüzün göz alıcı bölgeleri dikkat çekecek şekilde belirgin hale getiriliyor ancak daha önce de dediğimiz gibi bu iş abartı olmadan yapılıyor.
Böyle az malzeme ile yapılan her makyaj maalesef doğal makyaj ya da hafif makyaj olarak sayılmıyor. İşin püf noktası, bütün bu malzemelerin nasıl kullanıldığında yatıyor. Eğer bu malzemeler kat kat uygulanır, koyu ya da çok canlı renkler tercih edilirse bu durumda ortaya konulan makyajın doğallığını kaybetmesine sebebiyet verilir. Bunu önlemek için hem makyaj malzemelerini çok aşırı miktarda kullanmamak hem de bu makyaj malzemelerinde genel olarak nude tonları tercih etmek, makyajın hem fresh görünmesi konusunda hem de doğal bir görüntüye sahip olması konusunda kişilere katkı sağlıyor.
Peki gelelim asıl meseleye, doğal tonlar kullanılarak yapılan bu hafif günlük makyaj hangi adımları izlenerek yapılır? Bu makyajı yapmak için de diğer makyajlara başlamadan önce yapıldığı gibi öncelikle cildin nemlendirilmesi gerekiyor. Bu nemlendirme işlemi ince yapılı bir bb krem ile yapılabilir. Böylece cilde kat kat kapatıcı ve fondöten uygulamak yerine sadece tek bir ince kat nemlendirici uygulanmış olur ve cilt sağlıklı görünümünü kaybetmemiş olur. Ciltte yapılan nemlendirme işleminden sonra yüz üzerinde bulunup da kişiyi rahatsız eden ufak lekelerin, noktaların, sivilce izlerinin kapatılması gerekir. Bunun için öncelikle bu bölgelerin üzerine ince uçlu bir fırça ile primer uygulanır, ardından bu bölgeye kapatıcı sürülüp bir sünger yardımıyla dağıtılarak bölgedeki kapatma işlemi sağlanır. Eğer kişide yoğun göz altı morlukları varsa aynı işlem göz altları için de uygulanarak bu bölgedeki renk eşitliği sağlanabilir.
Bütün bu hafif ve fresh cilt makyajından sonra sırada göz makyajı geliyor. Göz makyajına başlamadan önce göz kapaklarına primer uygulanması gerekiyor. Çünkü primer kullanımı hem göz makyajının daha kalıcı olmasını sağlıyor hem de makyajın daha canlı görünmesine katkıda bulunuyor. Göz makyajı yapılırken göz şeklinin de dikkate alınması gerekiyor. Öncelikle açık tondaki bir far göz kapağına yayılıp ardından çok az daha koyu tonlarla göze gölge verilir, alt ve üst kirpik diplerine de koyu bir tonda far ile gölge geçilerek gözler belirgin hale getirilir. Burada uygulanan farın belirgin bir çizgi halinde görünmeyip iyice dağıtılması önemlidir. Ardından rimel sürülür. En son ise far uygulama sırasında kaşlara bulaşan tozları temizlemek amacıyla kaş sınırına primer sürülür, kaşlar kalem ile doldurulur ve taranarak boyanın dağılması sağlanır. Bütün bu işlemler bittiğinde ise günlük hafif bir makyaj elde edilmiş olunur.